Sample Questions on Time and Work

Text-only Preview

TIME and WORK
1. A and B can together complete a piece of work in 4 days. If A alone can complete the job in 12 days, in
how many days can B alone complete that work? a. 4 b. 6 c. 7 d. 8
2. A is twice as good a workman as B and together they finish a piece of work in 18 days. In how many
days can A alone finish the work? a. 25 b. 27 c. 28 d. None of these
3. A can do a certain job in 12 days. B is 60% more efficient than A. How many days does B alone take to
do the same job? a. 7 b. 8 c. 7.5 d. None of these
4. A can finish a work in 18 days and B can do the same in half the time taken by A. Then, working
together, what part of the same work can they finish in a day? a. 1
6 b. 1
9 c. 2
5 d. None of these
5. A, B and C can complete a piece of work in 24, 6 and 12 days respectively. Working together, they will
complete the same work in: a. 1
24 b. 7
24 c. 24
7 d. None of these
6. A man can do a piece of work in 5 days, but with the help of his sons, he can do it in 3 days. In what
time can the son do the work alone? a. 6.5 days b. 7 days c. 7.5 days d. 8 days
7. A can construct a railway track in 16 days. B can do t he same job in 12 days. With the help of C, they
did the job in 4 days only. Then, C alone can do the job in a. 9 1
5 days b. 9 2
5 c. 9 3
5 days d. 10 days
8. P can complete a work in 12 days, working 8 hours a day. Q can c omplete the same work in 8 days,
working 10 hours a day. If both P and Q work together, working 8 hours a day, in ho w many days can
they complete the work? a. 55
11 b. 5 6
11 c. 6 5
11 d. 6 6
11
9. A and B can do a piece of work in 5 days; B and C can do it in 7 days; A and C can do it in 4 days. In
how many days can A, B and C together do the same work? a. 280/83 b. 140/73 c. 70/283 d. Data
inadequate
10. A can do a certain work in the same time in which B and C can together do it. If A and B can together
do it in 10 days and C alone in 50 days, then B alone can do it in: a. 15 days b. 20 days c. 25 days
d. 30 days
11. A is twice as good a workman as B and together they finish a piece of work in 14 days. T he number of
days taken by A alone to finish the work is a. 11 b. 21 c. 28 d. 42
12. Sahil can do a piece of work in 20 days. Tanya is 25% more efficient than Sahil. The number of days
taken by Tanya to do the same piece of work is: a. 15 b. 16 c. 18 d. 25
13. A can do a piece of work in 10 days and B in 20 days. If they work on it together for 4 days, then the
fraction of the work that is left is: a. 1
4 b. 1
10 c. 7
15 d. 2
5
14. A can finish a work in 18 days and B can do the same work in 15 days. B worked for 10 days and left
the job. In how many days can A alone finish the remaining work? a. 5 b. 5.5 c. 6 d. 8
15. A and B can do a piece of work in 15 and 10 days respectively. They started doing the work together
but after 2 days B had to leave the job and A alone completed the remaining work. The total work was
completed in: a. 8 days b. 10 days c. 12 days d. 15 days
16. Machine P can print one lakh books in 8 hrs; machine Q can print the same in 10 hrs. While machine R
can print them in 12 hrs. All the machines are started together at 9 a.m. Machine P is switched off at 11
a.m. and the remaining two machines complete the work. At what time (approximately) will the work be
finished? a.11.30 a.m. b. 12 noon c. 12.30 p.m. d. 1 p.m.
17. A does 4
5 of a work in 20 days. He then calls in B and they together finish the remaining work in 3 days.
How long will B alone take to do the whole work? a. 23 days b. 37 days c. 37.5 days d. 40 days
18. A can do 1
4 of a work in 3 days and B can do 1
6 of the same work in 4 days, how much money will A get if
both work together and are paid Rs. 180 in all? a. Rs. 36 b. Rs. 60 c. Rs. 108 d. Rs. 120
19. A and B can together complete a work in 12 days. A alone can complete it in 20 days. I f B does the
work only for half a day daily, then in how many days will A and B tog ether complete the work? a. 10
days b. 11 days c. 15 days d. 20 days
20. A alone can complete a work in 16 days and B alone in 12 days. Starting with A, they work on alternate
days. The total work will be completed in: a. 12 days b. 13 days c. 13 5
7 days d. None of these
21. 10 men can complete a work in 15 days and 15 women can complete the same in 12 days. If all the 10
men and 15 women work together, in how many days will the work get completed? a. 6 b. 6 1
3 c. 6 2
3
d. 7 2
3
22. 12 men complete a work in 9 days. After they have worked for 6 days, 6 more men join them. How
many days will be taken to complete the remaining work? a. 2 b. 3 c. 4 d. 5
23. 10 men and 15 women can together complete a work in 6 days. It takes 100 days for one man alone to
complete the same work. How many days will be required for one woman alone to complete the same
work? a. 90 b. 225 c. 145 d. 150
24. If 12 men and 16 boys can do a piece of work in 5 days; 13 men and 24 boys can do it in 4 days, then
the ratio of the daily work done by a man to that of a boy is: a. 2:1 b. 3:1 c. 3:2 d. 5:4
25. If 6 men and 8 boys can do a piece of work in 10 days, while 26 men and 48 boys can do the same in 2
days, the time taken by 15 men and 20 boys in doing the same work will be: a. 4 days b. 5 days c. 6
days d. 7 days
26. 4 men and 6 women can complete a work in 8 days, while 3 men and 7 women can complete the same
work in 10 days. In how many days will 10 women complete it? a. 35 b. 40 c. 45 d. 50
27. Two pipes A and B can fill a tank in 36 hours and 45 hours respectively. If both the pipes are opened
simultaneously, what fraction of the tank will be filled in an hour? a. 1
20 b. 1
5 c. 1
15 d. None of these
28. A cistern has two taps which fill it in 12 minutes and 15 minutes respectively. There is also a waste pipe
in the cistern. When all the three are opened, the empty cistern is full in 20 minutes. How long will the
waste pipe take to empty the full cistern? a. 5 minutes b. 10 minutes c. 15 minutes d. None of these
29. A pump can fill a tank of water in 2 hours. Because of a leak, it took 2 1
3 hrs to fill the tank. The leak can
drain all the water of the tank in: a. 4 1
3 hrs b. 7 hrs c. 8 hrs d. 14 hrs
30. Two pipes can fill a cistern in 20 and 24 minutes respectively and a waste pipe can empty 3 gallons per
minute. All the three pipes working together can fill the tank in 15 minutes. The capacity of the tank is:
a. 60 gallons b. 100 gallons c. 120 gallons d. 180 gallons
1. B
2. B
3. C
4. A
5. C
6. C
7. C
8. A
9. A
10. C
11. B
12. B
13. D
14. C
15. C
16. D
17. C
18. D
19. C
20. D
21. C
22. A
23. B
24. A
25. A
26. B
27. A
28. B
29. D
30. C