Si te formatoni pc me windows xp

Text-only Preview

Per te bere nje formatim te kompjuterit me nje windows xp ,ndiqen hapat e meposhtem:


Hapi 1 -
Ndiz PC edhe vendos CD e Windows XP ne CD/DVD-ROM drive. Nese e ke te ndezur
PC duhet ti besh nje rindezje,ne kohen kur te shfaqet mesazhi "Press any key to boot from CD".
Keshtu dukun shtypur nje buton nga tastjera do ju shfaqet pamja e me poshte:Hapi 2 - Ne kete faze do t'ju kerkohet qe te shtypni F6 ne qofte se ju deshironi te instaloni nje
Raid pales se trete ose shofer SCSI. Nese jeni duke perdorur nje nje Hard Drive IDE atehere ju
nuk keni nevoje te shtypni F6. Nese jeni duke perdorur nje SCSI ose SATA Hard drive atehere ju
duhet te shtypni F6 ndryshe Windows nuk do te zbuloje Hard Drive tuaj gjate instalimit.


Hapi 3
- Shtypni S nese deshironi te instaloni nje paisje shtese.Hapi 4
- Ju do te pyteni per te vendosur nje floppy disk me Raid ose SCSI draiver. Shtyp enter
kur ta vendosesh.Hapi 5 - Ju do te shikoni listen e Raid drivers per HDD tuaj . Selekto driverin qe deshironi edhe
shtyp enter.Hapi 6
- Ne kete hap do ju shfaqet nje dritare e cila ju ofron disa opsione si: instaloni nje
windows te ri, riparoni te vjetrin.ose te dilni nga procedura. Nese doni te vendosni nje windows te
ri vetem shtypni enter .,per te ber riparimin shtyp R. per daljen F3

Hapi 7
- Tani do ju kerkohet nese jeni dakord me kushtet qe ofron kjo pakete SO,shtyp F8 per
konfirmimin tend.Hapi 8 - Ky eshte nje nga pikat me te rendesishme gjat nje formatimi,ne kete hap ju mund te
beni ndarjen e hhd....nese ju klikoni enter..ne pc do jete vetem nje particion..por nese shtypim C
do kemi mundesi te bejm ndarjen e hhd ne dy ose me shume particione,kjo behet e mundur qe
gjate nje problemi ne SO nga viruset ose probleme te sistemit. Keto probleme me lart do te
shfaqen vetem ne ate particion ku eshte instaluar windowsi ,keshtu qe nese te dhenat tona I kemi
te ruajtura ne nje particoni tjeter nuk do kemi as nje humbje infrormacioni...ose te
dhenash...prandaj eshte e rekomandushme ndarja ne te pakten dy particione...
Ne rastin me poshte, eshte bera nje ndarje me 6000mb duke u quajtur si particioni C


Hapi 9 - Po ne te njejten menyre krijojm edhe particionin e dyte ne rastin tone me 2181 mb
Nese deshironi qe windows-in ta instaloni ne particioni C , selekto kete particion edhe shtyp
enter.


Hapi 10 - Ketu do mund te zgjedhim formatin e sitemit ...I rekomandushem NTFS sepse ofron
me shume siguri ,FAT eshte perdorur per verione me te vjetra te windowsit. Nese kompjuteri
eshte formatuar me pare mund edhe ta formatojme me menyren e shpejte ...
Selekto nje nga opsionet edhe shtyp ENTER


Windows-si do filloj te formatoj particionin C: dhe te kopjoj direktorite e SO ne kete
particionHapi 11 - Mbasi te kete perfunduar ky copjim windowsi to I bej restart kompjuterit. Lere cd e
windowsit ne pune por mos shtyp asnje buton kur te shfaqet ky mesazhi "Press any key to boot
from CD" Ne pak minuta windows-i do filloj. Si me poshte.Hapi 12 - Zgjidh rajonin edhe gjuhen.

Hapi 13 - Vendos emrin edhe organizaten.Hapi 14. Vendos product key per te verifikuar kopjen tende te windows-it

Hapi 15 - Vendos emrin e kompjuterit po ashtu vendos edhe nje password per
administratorin...
Eshte shume I rendesishem vendosja e password-it per administratorin

Hapi 16 - Ketu vendos oren e sakte...si dhe daten.


Step 17 - Per network setting zgjidh typical edhe shtyp next.